Özellikle mermerlerin asit, pas, yağ ve ateş etkisinde zarar gören bir madde olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda, mermer yer zemin, villa mermer zemin, mermer zemin mutfak, mermer zemin salon ve parlak mermer zemin malzemesi olarak seçilecek mermerlerin tespitinde, yukarıda belirtilen zarar görme durumlarının yanı sıra damarlarına ve aşınma mukavemetine dikkat edilmelidir. Sert mermer iyi parlatılır ve cila tutar. Mermer zemin kullananlar; için mermer zemin bakımı, mermer zemin parlatma, mermer zemin silimi, mermer zemin zımpara ve mermer zemin cilası yapılıp yapılamayacağı konusunda rehber olması maksadıyla her mermerin parlatılabileceği ve cilalanabileceğini öncelikle belirtelim. Ancak bunların parlatma ve cila alma kapasiteleri değişiktir. Bazı mermerlerin parlatılması ve cilalanması çok uzun zaman ve özel işlemler gerektirebilir.
Mermer zemin parlatmada öncelikle parlatma makineleri yardımıyla belirli formlarda imal edilen aşındırıcılar kullanılır. Bu aşındırıcı maddeler; silisyum karbür, elmas ve alüminyum oksittir. Aşındırıcıların seçimi, mermerin sertliğine, cinsine ve parlatma makinesinin tipine göre değişmektedir. Sert mermerde yumuşak aşındırıcı, yumuşak mermerde sert aşındırıcı kullanılmaktadır.
Ancak, mermer zeminin parlatılmasında önemli aşamalardan biri cilalamadır. Cilanın görevi; mermerin yüzeyini dış etkilerden korumak için mermerin su alma özelliğinin yok edilmesi, yeniden parlaklık vermek ve estetik görünüm kazandırmaktır. Cilalar, mermer yüzeyine keçeler yardımıyla tatbik edilmektedir. Mermerin kaba silimi yapıldıktan sonra cilalar ile de parlatma yapılır. Cilalar; Toz cilalar, Krem cilalar, Sıvı cilalar, olmak üzere üç çeşittir.
Toz cilalar; mermerlerin cilalanmasında sık kullanılır. Toz cila yapılırken mermer yıkanır ve cila yapılacak zemin temizlenir. Zemin nemlendirilerek toz cila keçe yardımıyla uygulanılır. İstenilen parlaklık elde edilene kadar uygulamaya devam edilir. Bu uygulama yapılırken mermer biraz ısınır. Bu ısınma daha iyi sonuç vermesini sağlar. Çeşitli karışımlardan oluşan toz cilalar bulunmaktadır. Cilaları karışım olarak hazırlanabileceği gibi hazır olarak da piyasadan temin edilebilir.
Krem cilalar; elle cila uygulamalarında sıkça kullanılır. Cila krem şeklinde olduğu için krem cila adı verilmiştir. Krem cilaların belirli bir kullanım süresi vardır. Bu süre içinde kullanılmayan cilalar bozulur. Krem cilalar uygulanırken yüzey temizlenerek nemlendirilir ve keçe yardımıyla yüzeye uygulanır. Mermer zemine ince ovalama teli, keçe, kuru yünlü ya da pamuklu kumaş ile tatbik edilir. Karışımı sayesinde yüzeydeki gözenekleri ve çatlakları örterek bakteri ve kir oluşumunu önler.
Sıvı cilalar; çok amaçlı kullanım için imal edilmişlerdir. Mermeri parlatmanın yanında su geçirmezliği sağlama ve dış etkenlerden koruma görevleri vardır. Sıvı cilalar uygulanırken yüzey temiz olmalıdır. Cila, bir bez yardımıyla tüm zemine uygulanmalıdır. Köşe ve kenar gibi özellikle pasta cila uygulamanın zor olduğu yerlerde kullanılır. Sürüldüğü mermer zeminin rengini belirginleştiren ve çok çekici ıslak bir görünüm veren özelliği vardır ve zamanla sararmaz. Çabuk kurur ve kolay parlatır. Temiz ve kuru bez ya da ince ovma teli ile parlatılır. Geniş yüzeylerde zemin cila makinesi ile uygulanırsa daha hızlı ve iyi netice alınır. Gözenekler tamamen kapanır, mermer kaymaz zemin ve yoğun ayak trafiğine son derece dayanıklı ve kalıcı bir parlaklık elde edilir.
Aşındırıcı, Toz cila, krem cila veya sıva cila yapılmasına müteakip en son olarak parlatma keçeleri kullanılır. Parlatma keçeleri, keçenin belli bir formda şekillendirilmiş hâlidir. Parlatma keçelerinde kullanılan malzeme elde ya da makinede parlatma işlemine göre değişmektedir. Belli bir şekil verilmiş bezler bir araya getirilerek de parlatma keçesi elde edilebilir. Bu tür keçelerde genelde Amerikan bezi diye adlandırılan bez kullanılır. Kullanım yerine göre keçeler parlatma makinesine yapıştırılabilecek tipte ve spirallere takılabilecek şekilde üretilir.